Kontakt informacije

Trendovi montažnih objekata na "zapadu"

Razvijene zapadne zemlje u izgradnji su odavno zamenile beton i ciglu za montažne kuće, praktične domove koje za manje od dva meseca nastaju u fabrikama i sklapaju se na odredištu.

I dok su zapadnjaci već u potpunosti prihvatili montažne objekte kao najpraktičniji i najisplativiji vid gradnje, stanovištvo na prostorima EX-YU ostaju verni klasičnoj gradnji kuća. Skoro paradoksalno, na ovim prostorima postoji nekoliko kompanija koje se već pola veka bave izgradnjom montažnih objekata širom svijeta, a istovremeno u našoj zemlji ima tek jedva jedan posto kuća nastalih montažnom izgradnjom.

Predrasuda je glavni neprijatelj

Kompanije sa dugom tradicijom, u zemlji bez tradicije izgradnje montažnih kuća, jednoglasne su u tome da je predrasuda glavni problem sa kojim se susreću na domaćem tržištu.

"U našoj zemlji montažne kuće nikada nisu stekle veliku popularnost, uglavnom zbog uobičajnih zabluda i stereotipa. Klasična gradnja još uvijek je na prvom mjestu, uprkos brojnim prednostima koje nudi montažni objekti. Naša kompanija nedavno je završila ispitivanje kako bi se istražio nivo otpornosti montažnih kuća. Potvrđeno je da su montažne kuće do tri i četiri puta otpornije u odnosu na klasične kuće. Ovo istraživanje je posebno bitno zbog gradnje na trusnom području. Tako da sada ne govorimo da su montažne kuće otporne, već smo to naučno potvrdili", ističe Adis Mujanović, direktor TMK Krivaja Zavidovići, jednog od najvećih proizvođača montažnih kuća u BiH.

Prednosti

A prednosti je mnogo, tako barem kažu proizvođači. Glavna karta na koju ove kompanije igraju (a i dobivaju) jeste energetska efikasnost odnosno toplinska izolacija. Izolacija u montažnim kućama je i do četiri puta bolja od one u klasičnim gradnjama. To automatski dovodi do druge ključne prednosti- uštede. Prilikom gradnje klasične kuće, radovi mogu potrajati i više nego što ste očekivali, sve zavisi od vremenskih prilika, radnika i drugih problema koje niste mogli predvideti. U montažnoj gradnji, novi dom je izgrađen i montiran za otprilike dva meseca.

Ekspanzija tek slijedi

 Proizvođači smatraju da trendovi u građevinarstvu koji godinama vladaju u svetu neće zaobići ni Srbiju. Stvari su se intenzivirale potpisivanjem Sporazuma u Kyotu, koji je stupio na snagu 2005. godine, a kojim su se zemlje potpisnice obavezale na veću uštedu energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida i drugih stetnih gasova.

Brojne zemlje, u skladu sa svetskim sporazumima o klimatskim promenama i smanjenju zagađenja, raznim subvencijama ili pogodnostima "nagrađivali" su svoje građene koji se odluče za montažnu izgradnju, kao podsticaj svima da štede energiju. Svi su saglasni da ako država ili banke u Srbiji ne stvore bolje uslove za izgradnju montažnih kuća, one bi mogle postati isključivo privilegija bogatih.

You are here: Početna Popularne vesti Trendovi montažnih objekata na "zapadu"